Rtacct, rtmon, rtmond, ss

A Unix/Linux szerverek üzemeltetése wikiből

Írta: Nitsch József, 2010. január.

1 rtacct

Egyszerű hálózati statisztikai program. A kernel csomagszámlálóit listázza ki. Előnye abban rejlik, hogy ezt a listázást az egyes szabályok vagy szabálycsoportok (’route realm’) alapján tudja elvégezni.

A hálózati csomagszámlálók nagyon elszaporodhatnak a routerhez kapcsolódó hálózatok számának növekedésével. Főleg akkor, ha minden egyes forrás és cél pár esetén külön jelenítjük meg a számlálókat. Ilyen nagyszámú kapcsolat esetén nagy előny lehet ha a listázás ilyen route realm-ek alapján történik. Ezek olyan csoportnevek, amelyeket az egyes route bejegyzésekhez rendelhetünk. (Ezt az 'ip route add' parancs 'realm' attribútumával tehetjük meg. Bővebben: ip route.) A csoportnevek kialakítása teljesen rajtunk múlik. Egy csoportba több routingszabály is tartozhat, és akármilyen komplex routingrendszer esetén a csoportokra bontás teljesen saját logika alapján történik. Lényege hogy a csoportokra bontással megkönnyítsük a saját dolgunkat.

Így tehát úgy tudjuk listázni a csomagszámlálókat, hogy a számukra lényeges információkat lássuk. A parancs kilistázza az egyes realm-ekhez tartozó routeszabályok számlálóit összegezve. Ezzel az egyes domainekhez, vagy hálózatokhoz, vagy felhasználói csoportokhoz tartozó forgalmat tudjuk kiíratni összegezve.

Példa:

   # rtacct
   Realm BytesTo PktsTo BytesFrom PktsFrom
   secure 5949K 57188 15839K 61776
   outgoing 15839K 61776 5949K 57188

2 rtmon

Hálózat monitorozó eszköz. Hasonló, mint az ip monitor parancs. Segítségével minden hálózattal kapcsolatos eseményt figyelhetünk. A program képes figyelni és naplózni a hálózat eseményeit cím, eszköz, vagy route alapján. Ezen felül a route tábla változásait is képes figyelni és naplózni. Ezeket az eseményeket egy napló file-ban tárolja, amely később kiolvasható az ip monitor paranccsal.

Parancs formátum: rtmon [ options ] file FILE [ all | LISTofOBJECTS ] Ahol a file argumentummal adhatjuk meg a naplófájl nevét. Az utána lévő argumentummal pedig a naplózandó objektumok listáját. Ez az objektum lehet link, address, vagy route. Az option argumentummal pedig azt állíthatjuk be, hogy milyen ip családba tartozó eseményeket naplózzon.

Használat:

   # rtmon file /var/log/rtmon.log

Segítségével minden eseményt naplózunk a megadott file-ba.

   # ip monitor file /var/log/rtmon.log

A megadott naplófájl tartalmának kilistázása.

Érdekesség: van egy másik hasonló nevű eszköz, amely egy rtmond nevű rendszermonitorozó démonból és egy rtmon-client nevű naplózóalkalmazásból áll, és IRIX-re készült.

Az rtmond képes hálózaton keresztül továbbítani a gyűjtött adatokat. A figyelni kívánt gépen el kell indítani az rtmond nevű alkalmazást, amely monitorozza az adott rendszer eseményeit, felhasználói eseményeit, processor információkat. Ezeket az adatokat a kapcsolódó klienseknek továbbítja, amik naplózzák az eseményeket.

Mind a naplózó mind a monitorozó alkalmazás oldalán beállíthatjuk a figyelendő eseményeket.

Használat:

Monitorozott gép (1.2.3.4):

    # rtmond

Naplózó gép:

    # rtmon-client –f naplo.file–host 1.2.3.4

Az 1.2.3.4. című host-on futó rtmond által gyűjtött információt a naplo.file-ba írja.

3 ss

Hálózati statisztikai program. A netstat-hoz hasonló, csak gyorsabb és jobb. Röviden a netstat funkcionalitása kiegészítve szűrési funkciókkal. A socketeket figyeli és azok statisztikáit listázza.

Kiíratható vele mindenféle információ a hálózati kapcsolatokról. Számtalan konfigurációs lehetősége lévén könnyen beállíthatjuk, hogy milyen típusú információkat akarunk listázni.

Szűrési lehetőségek: (részletes leírás)

- Típus alapján: TCP (-t), UDP (-u), Raw (-r), Unix socket (-x)

- Port alapján

- Cím alapján

- Állapot alapján (connected, synchronized, all, …)

- Lehet szűrni ismert szolgáltatások típusokra


Példák:

   # ss –s
   Total: 734 (kernel 904)
   TCP:  1415 (estab 112, closed 1259, orphaned 11, synrecv 0, timewait 1258/0), ports 566
   Transport Total   IP    IPv6
   *     904    -     -
   RAW	0     0     0
   UDP	15    12    3
   TCP	156    134    22
   INET   171    146    25 
   FRAG	0     0     0

Minden kapcsolati adat listázása

   # ss -t –a

Minden TCP socket információ

   # ss -u –a

Minden UDP socket információ

   # ss -w –a

Minden RAW csomag információ

   # ss -x

Minden Unix socket információ

   # ss -o state established '( dport = :smtp or sport = :smtp )'

Minden felépitett smtp kapcsolat

Személyes eszközök