Postfix Dovecot MYSQL

A Unix/Linux szerverek üzemeltetése wikiből

Írta: Száray Lőrinc
Utolsó módosítás: 2012. november

Ez a szócikk egy konkrét levelezőszerver beállítását, döntéseim indoklását írja le, a következő hármassal: Postfix, Dovecot és MYSQL. Egy Ubuntu (12.04) Linux rendszeren lett összerakva, de az itt ismertetett beállítások nagyrészt disztribúciófüggetlenek.

Tartalomjegyzék

1 Szerveralkalmazások kiválasztása

 • MTA (Mail Transfer Agent): Postfix. Nagyon sok Linuxos levelezőszerver közül lehet válogatni, a Postfix mellett szól a jó dokumentáció, gazdag funkcionalitás, aktív fejlesztői és karbantartói gárda, széles körben elterjedt, szinte minden disztribúcióban elérhető. Qmail-el ellentétben a postfixben sok ellenőrzési funkció kapott helyet, így megkönnyítve a SPAM elleni harcot.
 • MDA (Mail Delivery Agent): Dovecot. Több open source rendszer közül a Dovecot jól skálázhatónak és robusztusnak tűnt a leírások alapján. Natívan támogatja a felhasználók adatbázisban tárolását és az SSHA (Salted Safe Hash Algorithm) algoritmust, mely a felhasználók jelszavainak gyors feltörését megakadályozza. A Dovecot további előnye, hogy a levelek fiókokba helyezését is ellátja, így az esetlegesen eltérő mailbox megvalósítások nem okoznak problémát. Kipróbáltam a Courier-t rendszerét is, de a tesztidőszak alatti nagyobb memóriaigénye miatt és a Dovecot előnyösebb beállítási struktúrája miatt elvetettem.
 • DBMS: MYSQL. A MYSQL az egyik széleskörben alkalmazott adatbázis-kezelő rendszer, könnyen használható különböző programozási nyelvek alól, ami a project megvalósításánál fontos szempont volt (PHP, Node.js, Java, stb.), személyes tapasztalatom ezzel volt, nem merült fel kérdés, mit válasszak. MySQL Workbench segítségével az adminisztráció, tervezés és adatmanipuláció is könnyen elvégezhető.

1.1 POP(3) vs IMAP(4)

A szervereken, amiket építettem, nem engedélyeztem a POP3 protokollt (nem telepítettem a dovecot-pop3 csomagot), ezért ebben a szócikkben nem is foglalkozom a beállításával, a fontosabb érveket felsorolom. A POPv3 protokoll első verzióját 1984-ben specifikálták, a 3-ast pedig 1988-ban. A IMAP protokoll első verziója 1986-ban készült el (jelenleg a 4. verziót használjuk) és a POP3-nál modernebb szemléletű. Érdekesség, hogy a RAID-hez hasonlóan a mozaikszó mögötti jelentés változott: Interim Mail Access Protocol (IMAPv1) -> Interactive Mail Access Protocol (IMAPv2) -> Internet Message Access Protocol (IMAP2bis - 1993, amit később IMAPv4-ben szabványosítottak, ez az, amit most használunk, az IMAPv3 zsákutcának bizonyult).

 • IMAP előnyei:
  • A POP3 alapértelmezett mechanizmusa, hogy letörli a letöltött leveleket, ez több kliens, webmail használatát ellehetetleníti. Erre születtek megoldások, a google alkalmaz egy speciális POP3 megvalósítást, egy külön flaget használ, amivel megjelöli a POP3 által letöltött leveleket, azokat már nem mutatja a kliensnek, figyelmen kívül hagyja a törlési utasításokat. POP3 a levelek egy gépre mentésére szolgál, jellemzően a kis postafiókméret promlémájának orvoslására, napjainkban nem ez jellemzi a felhasználói szokásokat.
  • A kliens nem csak a levelek letöltésének idejére kapcsolódhat a szerverhez, hanem folyamatosan kapcsolódhat rá, így minimális késleltetéssel értesülhet új levelek érkezéséről. Ez nem teljesen triviális, hogy előny, mivel így folyamatosan nagy mennyiségű kliens csatlakozhat a szerverhez, de nem feltétlen jobb, ha a türelmetlen felhasználó 5 percenként új kapcsolatot nyit a szerver felé levelei lekérdezéséhez?
  • Több kliens is csatlakozhat egyszerre egy adott e-mail fiókhoz. Ez a funkció mára vált fontossá, mivel a felhasználói igények közt szerepel, hogy a leveleket egyszerre több (telefon, tablet, laptop, stb.) eszközön nézhessék meg.
  • Részenkénti letöltés. A levél különböző MIME részeit (képek, tömörített fájlok, stb.), nem tölti le automatikusan, ez külön kezdeményezhető. Jelenleg nem a modemes kapcsolat, hanem a telefonok sávszélessége és/vagy adatkorlátja szab határt, további előny, hogy így a kliens a levelek meta-adatait gyorsan letölti, és egy-egy nagy méretű e-mail nem "blokkolja" az újabbak letöltését (olyan kliensek is, amik minden adatot letöltenek offline használatra, kihasználják ezt a funkciót, először letöltik az összes levél meta-adatát és utána külön a csatolmányokat).
  • Szerver oldali levél állapotok. Ha több klienst, webmailt is használ a felhasználó IMAPon keresztül, akkor az elolvasás/megjelölés/áthelyezés minden kliensben megjelenik.
  • Szerver oldali keresés. Ez nyilván komoly teljesítményt foglalhat le kiszolgálói oldalon, ha valaki visszaél vele. Ennek ellenére az alacsony sávszélességű kliensek számára hasznos például, a telefonom e-mail kliense a legújabb 10-20-stb. levelet tárolja a különböző e-mail fiókjaimhoz. Ugyanez érvényes egy webmail esetén is, ahol mindenképp szerver oldalon keresünk (Ha a kliens oldalon keresnénk, minden adatot át kellene vinnünk a kereséshez).
  • Levelek biztonsági mentésének feladata nem a felhasználó feladata, szerver oldalon eleve megoldott a redundáns tárolás és a rendszeres backup.
 • IMAP hátrányai, az extra funkciók ára:
  • A kliensek nem törlik a letöltött leveleiket, magasabb tárigény.
  • Bonyolultabb szerver logika.
  • Szerver oldali kereséses visszaélés.
  • Még mindig nem biztos, hogy elég széleskörű funkcionalitás. Pl.: címtár, naptár, stb. nem tárolható szerver oldalon.
  • Kétszer kell feltöltenünk az elküldött levelünket (viszont, így minden kliensen elérhetőek az elküldött levelek).

2 Működés áttekintése

A levelek fogadásáról és küldéséről a Postfix gondoskodik. A levelek elhelyezéséről, tartóstárba írásáról, azonosításáról pedig a Dovecot. A rendszer működéséhez szükséges adatokat 4 MYSQL táblában tároljuk, így azok könnyen menedzselhetőek. Amikor a leveleket a Postfix megkapja, átadja a különböző szűrő alkalmazásoknak. A levelezőszerverek a leveleket a /var/vmail/ mappába teszik, a leveleket mint vmail (uid: 150) felhasználó teszik be, aki a mail (gid: 8) csoport tagja. Lehetőség van minden fiók számára saját linux felhasználó létrehozására, ezzel biztonságosabbá téve a fiók hozzáférését, ha az IMAP szerverben biztonsági rés lenne.
A felhasználókról külön tároljuk a felhasználónevüket és a domainjüket, amihez az emailcím tartozik, ennek megvannak a maga sajátosságai.

 • előnyök
  • azonosításnál elég a felhasználónév megadása, nem kell a teljes email címet megadni
  • ha más alkalmazás használja a felhasználói adatbázist, a felhasználók azonosítása egyszerűbb
  • egy cég több országban használja a nemzeti domaint, viszont a központi levelezőszerverre mindenkinek elég a felhasználónevét megadnia
 • hátrányok
  • nem tartozhat több domainhez ugyanolyan felhasználónév
Fájl:mailtop.png
A levelek útja a rendszerben.

3 Tűzfal/NAT

 • A kliensek által kezdeményezett kapcsolatok mind TCP-t használnak
 • "e-mail portok":
  • 25: SMTP port, sok szolgáltató (otthoni) tiltja, átirányítja (van ahol kikapcsolható, pl. T-nél webes felületükön ki lehet, vezetékes kapcsolat esetén), ezt főleg más SMTP szerver fogja használni
  • 465: SSMTP port, titkosított SMTP, felhasználói kliensek számára
  • 143: IMAP port
  • 585: IMAP4-SSL port, ezen tapasztalat, hogy a Microsoft Outlook nem tudja használni ezekkel a beállításokkal, alapértelmezésben Dovecot nem is nyújt IMAP szolgáltatást ezen a porton
  • 993: IMAP4 over SSL port, a Dovecot ezt valósítja meg
  • 110: POP3 port (teljesség kedvéért)
  • 995: SPOP3 port (teljesség kedvéért)

4 Egy gyakorlati megvalósítás

4.1 Postfix beállítása

4.1.1 /etc/postfix/main.cf

Beállítások, amik eltérnek az alapértékektől.

 • Dovecot SASL (Simple Authentication and Security Layer) autentikáció beállítása:

A SASL egy authentikációs protokoll, ennek a segítségével a Postfix bármely ezt támogató forrásból képes azonosítani a felhasználókat.
smtpd_sasl_type: A plugin neve amit az authentikáláshoz használunk.

smtpd_sasl_type = Dovecot

smtpd_sasl_path: /var/spool/postfix/private/auth - Dovecot autentikációs socket helye (relatív a /var/spool/postfix/-hez)

smtpd_sasl_path = private/auth

smtpd_sasl_auth_enable: bekapcsoljuk a SASL authentikációt

smtpd_sasl_auth_enable = yes

broken_sasl_auth_clients: MicroSoft Outlook kompatibilitás

broken_sasl_auth_clients = yes

smtpd_sasl_security_options: nem engedjük névnélküli autentikációt

smtpd_sasl_security_options = noanonymous

smtpd_sasl_authenticated_header beleírjuk a header-be, hogy milyen felhasználónéven azonosítottuk a felhasználónkat

smtpd_sasl_authenticated_header = yes
 • Hálózati paraméterek:
# megjelenítendő hostnév
myhostname = domain1.hu
myorigin = domain1.hu
mydestination = localhost.domain1.hu, localhost
# azok a hálózatok amiket biztonságosnak ítélünk és bizonyos ellenőrzéseket átugrunk ezekről a címekről
mynetworks = 127.0.0.0/8 [::ffff:127.0.0.0]/104 [::1]/128
mailbox_size_limit = 0
recipient_delimiter = +
# minden interface-en fogad leveleket
inet_interfaces = all

smtp_bind_address: ha több subnet-hez is kapcsolódik a server, megadhatjuk az interface-t amin keresztül kapcsolatokat kezdeményez a Postfix

smtp_bind_address = 10.0.0.24

mynetworks_style: nem "bízik" meg csak a localhosttól érkező kérésekben, ellentétben az egész subnettel ami az alapbeállítás

mynetworks_style = host
 • Levelek elhelyezésére vonatkozó információk:
virtual_mailbox_base = /var/vmail
virtual_uid_maps = static:150
virtual_gid_maps = static:8
 • Szerver használat
#elvárjuk hogy küldjön a kilens HELO-t
smtpd_helo_required = yes
#spammerek idejét pocsékoljuk
#és a smtpd_helo_restrictions elfogad smtpd_recipient_restrictions és smtpd_relay_restrictions elemeket, mivel később is lefuthat az ellenőrzés
smtpd_delay_reject = yes
 • Listák, amiken végighalad a Postfix, hogy eldöntse, kitől fogad levelet. A listán végighaladva, ha az egyik feltétel teljesül, akkor elutasítja/továbbengedi a levelet.
  • általános elemek:
   • permit: a listák végén használható, ezzel, ha minden más teszten átment, elfogadjuk a levelet
   • reject: permithez hasonlóan a listák végére, ezzel elutasítjuk a levelet
   • warn_if_reject: nem különálló elem, reject állítások elé tehető, így "reject_warning" bejegyzés kerül a log fájlba, főleg debuggolás esetén hasznos
   • permit_mynetworks: a mynetworks listában megadott hálózatok/IP címek számára engedélyezi a hozzáférést, ezzel a belső hálózatot/gépet nem vetjük alá további ellenőrzésnek (pl. webserver, belső levelezés, stb.)
   • reject_unauth_pipelining: "Early talker"-ek szűrése, a szerver ellenőrzi, hogy az adott SMTP command-nak megfelelő adatokat küldött-e csak a kliens
   • permit_sasl_authenticated: akik bejelentkeztek azokat továbbengedjük
  • smtpd_client_restrictions: kliens alapú szűrés, csatlakozáskor
   • példa:
    smtpd_client_restrictions = reject_rbl_client sbl.spamhaus.org, reject_rbl_client blackholes.easynet.nl, reject_rbl_client dnsbl.njabl.org
   • reject_rbl_client <domain>: Domain-alapú feketelisták használata
  • smtpd_helo_restrictions: HELO ellenőrzések
   • példa:
    smtpd_helo_restrictions = permit_mynetworks, warn_if_reject reject_non_fqdn_hostname, reject_invalid_hostname, permit
   • check_helo_access(table): egy adatbázis, hogy HELO (EHLO) üzenetnél küldött domain mi lehet
  • smtpd_sender_restrictions: SMTP MAIL FROM utasításon (feladó) hajtja végre
   • példa:
    smtpd_sender_restrictions = reject_authenticated_sender_login_mismatch, permit_sasl_authenticated, permit_mynetworks, warn_if_reject reject_non_fqdn_sender, reject_unknown_sender_domain, reject_unauth_pipelining, permit
   • reject_authenticated_sender_login_mismatch: egy gyakran kihagyott, de szerintem az egyik legfontosabb ellenőrzés, a belépett felhasználók nem küldhetnek csak a saját felhasználónevükkel megegyező feladóval címzett levelet (vagy más szabályra illeszkedő). Elég nagy probléma, hogyha bármelyik felhasználónk küldhet a root, administrator, accounting, stb. nevében levelet!
   • reject_non_fqdn_sender: visszautasítjuk a leveleket, ha a feladó domain nem FQDN
   • reject_unknown_sender_domain: visszautasítjuk azokat a leveleket, amik feladóihoz nem mi kézbesítünk és nincs DNS A, MX rekordja vagy ezek hibásak
  • smtpd_recipient_restrictions: SMTP 'RCPT TO' utasításon (címzett) hajtja végre
   • példa:
    smtpd_recipient_restrictions = permit_mynetworks, reject_unauth_pipelining, permit_sasl_authenticated, reject_non_fqdn_recipient, reject_unknown_recipient_domain, reject_unauth_destination, check_policy_service inet:127.0.0.1:10023, permit
   • reject_non_fqdn_recipient: visszautasítjuk a leveleket, ha a címzett domain nem FQDN
   • reject_unknown_recipient_domain: visszautasítjuk azt, a levelet amit nem mi kézbesítünk és nincs DNS A, MX rekordja vagy ezek hibásak
   • reject_unauth_destination: visszautasítjuk a levelet, hogyha a domain nem szerepel a transzport táblánkban vagy nem egyezik meg a szerver egyéb azonosítójával
   • check_policy_service inet:127.0.0.1:10023: Postgray ellenőrzés
 • MYSQL felé való átjárás, részletek az adatbázis tábláknál. Ahova több lekérdezés is tartozik, ott sorban halad végig rajtuk, ha nem talál illeszkedést.
virtual_mailbox_maps = mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_mailbox_maps.cf
virtual_alias_maps = mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_alias_maps.cf, mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_email2email.cf
virtual_mailbox_domains = mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_domains_maps.cf
transport_maps = mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_transports.cf
smtpd_sender_login_maps = mysql:/etc/postfix/mysql_virtual_email_verify.cf
content_filter = amavis:[127.0.0.1]:10024
 • virtual_transport: leveleket fiókokba helyezésre átadjuk a Dovecotnak (egyesével)
virtual_transport = dovecot
dovecot_destination_recipient_limit = 1

4.1.2 /etc/postfix/master.cf

A master.cf a Postfix kapcsolatait leíró fájl.

 • beérkező levelek számára az smtp(25) és az smtps(465) port
# ==========================================================================
# service type private unpriv chroot wakeup maxproc command + args
#        (yes)  (yes)  (yes)  (never) (100)
# ==========================================================================
smtp   inet n    -    -    -    -    smtpd
smtps   inet n    -    -    -    -    smtpd
 • tartalom szűrők fele, itt az a lényeg, hogy felüldefiniáljuk az alap beállításokat, az innen érkező levelekre
# ==========================================================================
# service type private unpriv chroot wakeup maxproc command + args
#        (yes)  (yes)  (yes)  (never) (100)
# ==========================================================================
amavis unix  -    -    -    -    2    smtp
    -o smtp_data_done_timeout=1200
    -o smtp_send_xforward_command=yes
    -o disable_dns_lookups=yes
    -o max_use=20
127.0.0.1:10025 inet  n    -    -    -    -    smtpd
    -o content_filter=
    -o local_recipient_maps=
    -o relay_recipient_maps=
    -o smtpd_restriction_classes=
    -o smtpd_delay_reject=no
    -o smtpd_client_restrictions=permit_mynetworks,reject
    -o smtpd_helo_restrictions=
    -o smtpd_sender_restrictions=
    -o smtpd_recipient_restrictions=permit_mynetworks,reject
    -o smtpd_data_restrictions=reject_unauth_pipelining
    -o smtpd_end_of_data_restrictions=
    -o mynetworks=127.0.0.0/8
    -o smtpd_error_sleep_time=0
    -o smtpd_soft_error_limit=1001
    -o smtpd_hard_error_limit=1000
    -o smtpd_client_connection_count_limit=0
    -o smtpd_client_connection_rate_limit=0
    -o receive_override_options=no_header_body_checks,no_unknown_recipient_checks
 • Dovecot fele a levelek továbbítása
# ==========================================================================
# service type private unpriv chroot wakeup maxproc command + args
#        (yes)  (yes)  (yes)  (never) (100)
# ==========================================================================
dovecot unix  -    n    n    -    -    pipe
    flags=DRhu user=vmail:mail argv=/usr/lib/dovecot/dovecot-lda -d $(recipient)

4.1.3 Adattárolás és adatbázis kapcsolat

 • Célszerű egy külön táblát és saját felhasználót létrehozni csak olvasási joggal a Postfixnek és a Dovecotnak. A managementet egy külön felhasználóval célszerű végezni.
 • Két táblában van 'active' oszlop, ezeket a sorokat a lekérések csak '1' érték esetén veszik figyelembe (ezt minden táblánál meg lehetne tenni, de a többi statikus adatnál ennek gyakorlati haszna nincs). Ennek segítségével egy átirányítás vagy felhasználói fiók ideiglenesen is kikapcsolható.
 • Ebben a konfigurációban a kvóta byteokban értendő, 0 esetén a Dovecot nem alkalmaz korlátozást.


Adattáblák felépítése:

 • users: ezt használja a Dovecot authentikálásra, kvóta információk kinyerésére, postfix pedig a feladó, illetve címzett ellenőrzésére
CREATE TABLE `users` (
 `userID` int(10) unsigned NOT NULL AUTO_INCREMENT,
 `user` varchar(128) NOT NULL,
 `domain` varchar(128) NOT NULL,
 `password` varchar(128) DEFAULT '',
 `active` int(11) NOT NULL DEFAULT '0',
 `quota` int(10) unsigned NOT NULL DEFAULT '10485760',
 PRIMARY KEY (`userID`)
)
 • users példaadatok:
+--------+---------+------------+----------------------------------------------------------+--------+----------+
| userID | user  | domain   | password                         | active | quota  |
+--------+---------+------------+----------------------------------------------------------+--------+----------+
|   3 | test  | domain1.hu |apfAlBBFtlYefTNlFF9+RZ3Xdz8og5E/86upbmrCw64tI1Z8cTNXMQ== |   1 | 10485760 |
+--------+---------+------------+----------------------------------------------------------+--------+----------+
 • domains: postfix számára, milyen doaminekért felelős
CREATE TABLE `domains` (
 `domainID` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
 `domain` varchar(45) NOT NULL,
 PRIMARY KEY (`domainID`)
)
 • domains példaadatok:
+----------+------------+
| domainID | domain   |
+----------+------------+
|    1 | domain1.hu |
|    2 | domain2.hu |
+----------+------------+
 • forwardings: postfix számára, milyen "alias"-ok vannak a renszerünkben
CREATE TABLE `forwardings` (
 `forwardingsID` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
 `source` varchar(128) NOT NULL,
 `destination` varchar(128) NOT NULL,
 `active` int(11) NOT NULL DEFAULT '1',
 PRIMARY KEY (`forwardingsID`)
)
 • forwardings példaadatok:
  • 1: minden nem létező címre szóló levelet a lost postafiókba továbbítunk
  • 2-5: a különböző adminisztrációs címeket az admin postafiókba továbbítjuk
+---------------+--------------------------+------------------+--------+
| forwardingsID | source          | destination   | active |
+---------------+--------------------------+------------------+--------+
|       1 | @domain1.hu       | lost@domain1.hu |   1 |
|       2 | postmaster@domain1.hu  | admin@domain1.hu |   1 |
|       3 | root@domain1.hu     | admin@domain1.hu |   1 |
|       4 | hostmaster@domain1.hu  | admin@domain1.hu |   1 |
|       5 | administrator@domain1.hu | admin@domain1.hu |   1 |
+---------------+--------------------------+------------------+--------+
 • transport: postfix számára, hova továbbítsa a beérkezett leveleket
CREATE TABLE `transport` (
 `transportID` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
 `domain` varchar(45) DEFAULT NULL,
 `transport` varchar(45) DEFAULT NULL,
 PRIMARY KEY (`transportID`)
)
 • transport példaadatok: mind a két domainünket helyben kiszolgáljuk (":"), nem továbbítjuk (pl. ha másnak az MX tartalék levelezőszervere, az ő MX szerverei felé továbbíthatunk)
+-------------+----------------+-----------+
| transportID | domain     | transport |
+-------------+----------------+-----------+
|      1 | domain1.hu   | :     |
|      2 | domain2.hu   | :     |
+-------------+----------------+-----------+

A /etc/postfix/ mappában a következő fájlokra van szükség, amik az adatbázissal kötik össze. Mivel minden fájlnak tartalmazni kell a jelszót, ezeknek a fájloknak a hozzáférésére fokozottan figyeljünk oda!

 • Miden fájl elejére be kell illeszteni az adatbázis kapcsolat adatait, ezek az adatok:
user = <adatbázis felhasználónév - mail>
password = <adatbázis jelszó - ****>
hosts = <adatbázis címe - x.x.x.x>
dbname = <adatábzis tábla neve - mail>
 • mysql_virtual_email2email.cf - virtual_alias_maps: felhasználók azonosítására szolgál
query = SELECT concat(user, '@', domain) FROM users WHERE user='%u' AND domain="%d"
query = SELECT destination FROM forwardings WHERE source='%s' AND active = '1'
query = SELECT domain FROM domains WHERE domain='%s'
 • mysql_virtual_email_verify.cf - smtpd_sender_login_maps: bejelentkezett felhasználó emailcímének lekérdezésére szolgál (a dokumentáció alapján a kérés hibásnak tűnhet, több órás debuggolás után ez a kérés működik, teljes email címmel nem sikerült életre keltenem a funkciót)
query = SELECT user FROM users WHERE user='%u'
 • mysql_virtual_mailbox_maps.cf - virtual_mailbox_maps: a felhasználók fiókjainak a helyét adja meg
query = SELECT CONCAT(domain,'/',user) FROM users WHERE user='%u' AND active = '1'
query = SELECT transport FROM transport WHERE domain='%s'

4.2 Dovecot beállítása

A különböző konfigurációs fájlok előtt a számok a fájlok végrehajtásának sorrendjét garantálják. Az IMAP modult és portot (143-IMAP, 993-IMAPS) nem kell engedélyezni, mivel ha fent van a dovecot-imap csomag, magától betölti. Ezekkel a beállításokkal a 143-as titkosítatlan IMAP porton keresztül sem engedjük a klienseinknek a titkosítatlan kapcsolatot.

 • /etc/dovecot/conf.d/10-auth.conf - authentikációs beállítások
# azonosítás csak titkosított csatornán
disable_plaintext_auth = yes
# legtöbb levelező ismeri és használja a 'plain' authentikációt, de az outlook csak a 'login' metódust
auth_mechanisms = plain login
# includeoljuk a saját adatbázis fájlunkat
!include auth-sql.conf.ext
 • /etc/dovecot/conf.d/10-mail.conf - levelek
# postafiókok helye
mail_location = maildir:/var/vmail/%d/%n
# levelek írásához/olvasásához használt felhasználó, és csoport
mail_uid = vmail
mail_gid = mail
# ezeknek az értékeknek ebben a konfigurációban nincs gyakorlati jelentősége 
first_valid_uid = 150
last_valid_uid = 150
first_valid_gid = 8
last_valid_gid = 8
# meg kell adni a plugin könyvtárat, ha használni akarunk kvótát
mail_plugin_dir = /usr/lib/dovecot/modules
 • /etc/dovecot/conf.d/10-master.conf - authentikációs socketek beállítása
service auth {
# Dovecot saját folyamatai számára az authentikációs unix socket
 unix_listener auth-userdb {
  mode = 0600
  user = vmail
  group = mail
 }
# Postfix számára az authentikációs unix socket
 unix_listener /var/spool/postfix/private/auth {
  mode = 0666
  user = postfix
  group = postfix
 }
}
 • /etc/dovecot/conf.d/20-imap.conf - imap specifikus beállítások
# engedélyezni kell a kvótát imapon felül
 mail_plugins = $mail_plugins imap_quota
 • /etc/dovecot/conf.d/auth-sql.conf.ext - az alkalmazott DBMS specifikálása:
passdb {
 driver = sql
 args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf.ext
}
userdb {
 driver = sql
 args = /etc/dovecot/dovecot-sql.conf.ext
}
 • /etc/dovecot/conf.d/90-quota.conf - kvóta beállítások
plugin {
 quota = maildir:User quota
 quota_rule = *:bytes=1000000
}
 • /etc/dovecot/dovecot-sql.conf.ext - Dovecot mysql lekérései:
driver = mysql
connect = host=<adatbázis címe - x.x.x.x> dbname=<adatbázis felhasználónév - mail> user=<adatábzis tábla neve - mail> password=<adatbázisjelszó - ****>
default_pass_scheme = SSHA256
password_query = SELECT user as user, password, concat('/var/vmail/', domain,'/%n') as userdb_home, concat('maildir:/var/vmail/', domain,'/%n') as userdb_mail, 150 as userdb_uid, 8 as userdb_gid FROM users WHERE user = '%n' AND active ='1'
user_query = SELECT concat('/var/vmail/', domain,'/%n') as home, concat('maildir:/var/vmail/', domain,'/%n') as mail, 150 AS uid, 8 AS gid, concat('*:bytes=', quota) AS quota_rule FROM users WHERE user = '%n' AND active = '1'

5 Mellékletek

 • Egy PHP class, ami a Dovecot számára is olvasható formátumban állít elő SSHA256 jelszavakat. A bemeneteket sehol sem ellenőrzi, ez nem ennek az osztálynak a felelőssége. Elvileg a 8 byte(karakter)-nyi só ("salt"), feleslegesen hosszú, az SHA256 elegendően jó hash, hogy egyetlen byte is elég legyen. Rövidebb értéket is lehet választani, a kisebb méretű adatbázis érdekében.
<?php
class Crypt {
  public static $allowedABC = '0123456789ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz';
  public static $allowed =  '0123456789ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz{|}~[\]^_!#$%&()*+,-./`:;<=>?';
  public static function authenticate($ssha, $password) {
    $salt = substr(base64_decode($ssha, true), 32);
    if(Crypt::calculatePasswordHash($password, $salt) == $ssha) {
      return true;
    } else {
      return false;
    }
  }
  public static function generatePasswordHash($password) {
    $salt = Crypt::randomCharsFull(8);
    return base64_encode(hash('sha256', $password . $salt, TRUE) . $salt);
  }
  public static function calculatePasswordHash($password, $salt) {
    return base64_encode(hash('sha256', $password . $salt, TRUE) . $salt);
  }
  public static function randomCharsFull($length){
    $string = '';
    $limit = strlen(Crypt::$allowed);
    for($i = 0 ; $i < $length ; $i++) {
      $string .= substr(Crypt::$allowed, mt_rand(0, $limit-1), 1);
    }
    return $string;
  }
  public static function randomCharsAbc($length){
    $string = '';
    $limit = strlen(Crypt::$allowedABC);
    for($i = 0 ; $i < $length ; $i++) {
      $string .= substr(Crypt::$allowedABC, mt_rand(0, $limit-1), 1);
    }
    return $string;
  }
}
?>

2 rövid segédfájl, hogy console-ból is könnyen lehessen jelszót generálni, azért nem közvetlen a PHP fájlt hívom meg, hogy a console logban ne legyen jelszószivárgás. PHP futtatáshoz szükséges a php5-cli csomag (ha webszerveres gépen futtatod, valószínűleg fent lesz, más gépeken nem valószínű).

 • mkpwd.php:
<?php
require_once 'Crypt.php';
echo ''.Crypt::generatePasswordHash($argv[1]);
?>
 • pwd.sh:
#!/bin/bash
read -s -p "Type password:" pwd
echo -e "\nPassword SSHA256 hash:"
php mkpwd.php $pwd
echo -e ""
 • működés közben:
lorinc@carpoon:~/php$ ./pwd.sh 
Type password:
Password SSHA256 hash:
zl+M7Qbe0PzF1dprF4yE9iYyEQg03slmVI1cgZ8r6fBSbDsvfT5FPQ==
Személyes eszközök