Eddigi ZH-kérdések

A Unix/Linux szerverek üzemeltetése wikiből
(Változatok közti eltérés)
(v0.02)
a (DNS: typo)
45. sor: 45. sor:
 
: ''Ha túl kicsi azzal az a baj, hogy folyton lekérdezi a kliens ezzel megterheli a DNS szervereket. Ezért optimális a pár óra. Ha nagyobb karbantartást szeretnénk végezni, akkor ????érdemes???? a TTL-t ????1-re 1s-ra???? ????állítani????, megvárni míg a régi ????lejár???? majd ????utána???? elvégezni a karbantartást, ezzel gyakorlatilag 0 lesz a szolgáltatás kiesés.''
 
: ''Ha túl kicsi azzal az a baj, hogy folyton lekérdezi a kliens ezzel megterheli a DNS szervereket. Ezért optimális a pár óra. Ha nagyobb karbantartást szeretnénk végezni, akkor ????érdemes???? a TTL-t ????1-re 1s-ra???? ????állítani????, megvárni míg a régi ????lejár???? majd ????utána???? elvégezni a karbantartást, ezzel gyakorlatilag 0 lesz a szolgáltatás kiesés.''
 
: '''Kommentár:''' A válasz 4 pontot ér.
 
: '''Kommentár:''' A válasz 4 pontot ér.
: Alapvetően jó, de nem írja le, hogy a néhány óra egy olyan ökölszabály, amitől bizonyos esetekben érdemes eltérni (l. a DNS-alapú failover, ill. szinte biztosan a hosszú életű rekordok esetét).
+
: Alapvetően jó, de nem írja le, hogy a néhány óra egy olyan ökölszabály, amitől bizonyos esetekben érdemes eltérni (l. a DNS-alapú failover, ill. a szinte biztosan hosszú életű rekordok esetét).
 
: Csak az ökölszabályt írja le, nem próbálja mérnöki módon megfogalmazni, mi alapján döntsük el, mennyi legyen a TTL.
 
: Csak az ökölszabályt írja le, nem próbálja mérnöki módon megfogalmazni, mi alapján döntsük el, mennyi legyen a TTL.
 
: Nem említi, hogy a szolgáltatáskiesés elkerülhető, ha a régi címen is fenntartjuk a szolgáltatást a TTL lejártáig (ami persze költséges és/vagy lehetetlen lehet).
 
: Nem említi, hogy a szolgáltatáskiesés elkerülhető, ha a régi címen is fenntartjuk a szolgáltatást a TTL lejártáig (ami persze költséges és/vagy lehetetlen lehet).

A lap 2006. november 18., 21:35-kori változata

Az alábbiakban leírom az eddig szerepelt zh-kérdéseket, a hozzájuk tartozó helyes válaszokat (ezeket a zh-ban elvárt minimális részletességnél szabatosabban kifejtve), és esetleg néhány, a hallgatók által írt választ, kommentárokkal. Az olvashatatlan szavakat "????" jelöli; a megtippelt, de nem jól olvasható szavakat "????megtippelt_szó????". A helyes válaszokban zárójelben szereplő mondatok csak kiegészítik a választ, nem elvárás, hogy a zh-ban is leírjátok őket.

A megadott pontszámok a zh-ban szereplő pontszámok; elvileg a kérdések relatív nehézségén és fontosságán kívül azt is hivatottak tükrözni, mennyire részletes választ várok el. A későbbiekben a tapasztalatok alapján ezek a pontszámok módosulhatnak, és egy itt leírt négypontos kérdés legközelebb szerepelhet pl. hatpontosként.

Tartalomjegyzék

1 IP-alapok

  • Mire való az ARP? Milyen üzenetei vannak? (5 pont)
Helyes válasz:
Az ARP arra való, hogy az egy fizikai hálózaton levő IP-vel kommunikálni vágyó számítógépek fel tudják deríteni egymás fizikai rétegbeli címét. Etherneten és az Ethernetre elegendően hasonlító hálózatokban használják.
Két üzenete van: a kérdés ("who-has 1.2.3.4 tell 1.2.3.1") és a válasz ("1.2.3.4 is-at 00:f0:0d:d0:0d:00").
(Az ARP nem IP-csomag, így nincs IP-fejléce.)
Adatkapcsolati szinten a kérdés forráscíme annak az állomásnak a címe, amely a választ tudni szeretné; a célcím a broadcast.
A válasz forráscíme annak az állomásnak a címe, amely tudja a választ (ez nem feltétlenül a keresett állomás); a célcím a kérdező állomás címe.
(Az ARP-kérdést elvileg nem muszáj broadcastként feltenni, de ez a leggyakoribb.)
(Az ARP elvileg többféle Ethernet felett szállítható protokollt is támogat.)
(Az ARP-kérdés a payloadban is tartalmazza a kérdező hardvercímét, és igazából erre a címre kell küldeni a választ.)
(Elvileg a RARP-üzenetek is az ARP-hez tartoznak, de nemigen használ ilyet senki.)
(A "who-has" és az "is-at" nevek a tcpdumphoz fűződnek, a szabvány kevésbé szemléletes neveken emlegeti az üzeneteket.)
Egy válasz a zh-ból (betű szerint):
ARP
IP->MAC megfeleltetés
who-has src mac: saját valós mac
dst mac: FF:FF:FF:FF:FF:FF
src IP: saját IP
dst IP: a cék IP-je
is-at src mac: cél saját mac-je
dst mac: saját mac
src IP: cél IP-je
dst IP: saját IP
Kommentár: a válasz 2,5 pontot ér. Súlyos hiba, hogy az ARP-t IP fölötti protokollként képzeli el. Nem írja le továbbá a who-has és az is-at üzenetek tartalmát.

2 DNS

  • Mekkora legyen egy rekord TTL-je? Miért éppen annyi? Miért baj, ha túl nagy, és miért baj, ha túl kicsi? (6 pont)
Helyes válasz:
Egy rekord TTL-je akkora legyen, hogy lehetőleg éppen a következő tervezett módosítás előtt járjon le. Ha nem tudjuk, mikor lesz a következő módosítás, akkor akkora legyen, amennyi ideig vállalható, hogy kliensek esetleg még a rekord régi tartalma szerint járnak el; tehát pl. az előző címén keresik a webszervert.
Ökölszabály: várhatóan lassan változó rekordok TTL-je legyen néhány órás (vagy akár néhány napos). Nem valószínű, hogy gyakran változna pl. egy domain MX-ének a neve, tehát az MX rekord TTL-je akár egy hét is lehet; a névhez tartozó IP viszont talán megváltozhat "váratlanul" (pl. mert átmegyünk másik hosting-szolgáltatóhoz, vagy mert DNS alapú failovert valósítottunk meg), így ennek a TTL-je lehet jóval alacsonyabb (néhány óra, vagy failover esetén akár csak öt perc).
Ha a TTL túl nagy, az azért baj, mert akkor a rekord tartalmának megváltoztatása után sokáig lehetnek olyan kliensek, akik a rekordnak még az előző tartalmát ismerik, és rossz gépnek próbálják kézbesíteni a leveleinket, rossz DNS-szervertől érdeklődnek a hosztneveinkről s.í.t. Ha az ebből adódó problémákat el akarjuk kerülni, akkor a rekord megváltoztatása után még legalább a TTL-ben megadott ideig mindkét címen (az újon és a régin) nyújtanunk kell a szolgáltatást.
Ha a TTL túl kicsi, az azért baj, mert a kliensek csak rövid ideig cache-elik a rekordok tartalmát és feleslegesen gyakran fordulnak a DNS-szerverünkhöz; így a szervernek megnő a terhelése, a kliensek pedig lelassulhatnak (mert pl. két kattintás között megint le kell kérdezni a webszerver IP-címét).
(Van olyan DNS-szerver, pl. a djbdns, amely tervezett DNS-változtatásokat úgy támogat, hogy a megváltoztatandó rekord TTL-jét minden válaszhoz egyenként kiszámítja úgy, hogy éppen a tervezett változtatás pillanatában járjon le.)
Egy válasz a zh-ból (betű szerint):
Általában néhány óra legyen egy DNS rekord TTL-je, ez szabja meg, hogy a kliens ezt meddit cachelheti. Ha túl nagy a TTL azzal az a baj, hogy lehet, hogy a rekord valami miatt megváltozott és erről csak nagyon későn a TTL lejárta után értesül a kliens. Ezért szolgáltatás kiesést okozhat.
Ha túl kicsi azzal az a baj, hogy folyton lekérdezi a kliens ezzel megterheli a DNS szervereket. Ezért optimális a pár óra. Ha nagyobb karbantartást szeretnénk végezni, akkor ????érdemes???? a TTL-t ????1-re 1s-ra???? ????állítani????, megvárni míg a régi ????lejár???? majd ????utána???? elvégezni a karbantartást, ezzel gyakorlatilag 0 lesz a szolgáltatás kiesés.
Kommentár: A válasz 4 pontot ér.
Alapvetően jó, de nem írja le, hogy a néhány óra egy olyan ökölszabály, amitől bizonyos esetekben érdemes eltérni (l. a DNS-alapú failover, ill. a szinte biztosan hosszú életű rekordok esetét).
Csak az ökölszabályt írja le, nem próbálja mérnöki módon megfogalmazni, mi alapján döntsük el, mennyi legyen a TTL.
Nem említi, hogy a szolgáltatáskiesés elkerülhető, ha a régi címen is fenntartjuk a szolgáltatást a TTL lejártáig (ami persze költséges és/vagy lehetetlen lehet).
Nem említi, hogy kliensoldalon is eredményezhet lassulást a túl kicsi TTL.

3 Az SMTP működése

  • Milyen módokon (nem mi alapján!) utasíthat el egy SMTP-szerver egy nem kívánt levelet? Melyiknek mi a következménye a levél későbbi sorsát illetően? (6 pont)
Helyes válasz:
- A TCP-kapcsolat elutasításával. A kliens (ha valódi levelezőszerver) egy darabig újra meg fogja kísérelni kézbesíteni a levelet; ha hosszú ideig nem sikerül, feladja, és hibaüzenetet küld a feladónak.
- Az SMTP-tranzakció során, "ideiglenes" (négyessel kezdődő) válaszkóddal. A kliens (ha valódi levelezőszerver) egy darabig újra meg fogja kísérelni kézbesíteni a levelet; ha hosszú ideig nem sikerül, feladja, és hibaüzenetet küld a feladónak.
- Az SMTP-tranzakció során, "végleges" (ötössel kezdődő) válaszkóddal. A kliens a levelet kézbesíthetetlennek tekinti és hibaüznetet küld a feladónak.
- (Minden ettől eltérő viselkedés - pl. ha átveszi a levelet, de nem kézbesíti, csak hibaüzenetet küld a feladónak, vagy még azt sem - a levél elfogadásának minősül az SMTP kontextusában.)
Egy válasz a zh-ból (betű szerint):
- nem épít fel a másik szerverrel TCP kapcsolatot
következmény: ha spammer vsz. nem próbálkozik újra ma már ez sajnos nem igaz.
ha nem spammer akkor újra próbálkozik kicsit lelassítja a valódi leevlek kézbesítését
- átmenetileg vissza utasítja
köv: 4xy hibakóddal átmenetileg visszautasitja a levél átvételét, késöbb lehet próbálkozni
- permanensen visszautasítja
köv: 5xy hibakóddal végérvényesen visszautasítja a levél átvételét, nem érdemes többszörprobálkozni
Kommentár: a válasz 6 pontot ér annak ellenére, hogy keveri a következményeket a módszerrekkel (jóra gondolt, de rosszat írt). Kicsit hiányzik, hogy mi történik, ha a későbbi próbálkozások is hasonlóan sikertelenek, de az SMTP-hibaüzenetek annyira közismertek, hogy bizonyára mindenki tudja, hogy ilyenkor hibaüzenet jön.

4 Filerendszerek

  • Mire jók a POSIX ACL-ek? Mondjon példát olyan jogosultságrendszerre, ami POSIX ACL-ekkel leírható, de hagyományos unixos jogosultságokkal nem! Bónuszkérdés: olyanra is tud példát, ami POSIX ACL-ekkel sem írható le? (10 pont)
Helyes válasz:
A POSIX ACL-ek egy olyan DAC (discretionary access control) mechanizmust valósítanak meg, amelynek segítségével csoportokra és felhasználókra lebontva megadhatjuk, hogy az adott inode-ra (fájlra, könyvtárra) kinek legyen olvasási, írási ill. végrehajtási joga. Az ún. "effective rights mask" segítségével valamennyi ACL-ből kimaszkolhatók bizonyos bitek (tehát pl. egyszerűen megvonható mindenkitől az írási jog akkor is, ha a saját ACL-je szerint van neki, és a mask újbóli módosításával visszaadható).
(Az ACL az Access Control List rövidítése.)
Mivel a POSIX ACL DAC-mechanizmus, nem pedig MAC (mandatory access control), a felhasználók a saját fájljaikon átállíthatják az ACL-eket, vagyis rendszerszinten sajnos nem kényszeríthetők ki vele bizonyos jogok bizonyos könyvtárakon.
Példa olyan esetre, ami unixos jogosultságokkal nem írható le: olyan fájl, amire az olvasó csoportnak olvasási joga van, az író csoportnak írási és olvasási joga is van, és azoknak a felhasználóknak, akik nem tagjai ezek közül egyik csoportnak sem, sem írási, sem olvasási joga nincs. (POSIX ACL-ekkel ezt egyébként így adhatjuk meg: setfacl -m g:olvaso:r--,g:iro:rw-,o:--- file)
Példa olyan esetre, ami POSIX ACL-ekkel sem írható le: egy végrehajtható fájl az egyik csoport számára legyen setuid root, a másik csoport számára egyszerűen végrehajtható, de ne setuidos. Ez azért nem oldható meg POSIX ACL-ekkel, mert a POSIX ACL-ek csak az rwx biteket tartalmazzák, a setuid, setgid, sticky biteket nem.
Egy válasz a zh-ból (betű szerint):
ACL Access Control List. Bonyolultabb hozzáférési jogrendszer mint a hagyományos unixos jogosultságok.
Pl. AFS-nél az hogy az AFS szerver gyökerén belül van egy Private mappa, Public és Public_html. Itt azt kell megoldani, hogy a public_html-t csak a webszerver olvassa viszont a publicot ne. Tehát ha egy szolgáltatásnak akarunk jogokat megadni azt ACL-el érdemes megtenni.
Kommentár: A válasz 2 pontot ér. A leírt példa lehet jó is, de a válaszból ez sajnos nem derül ki, mivel sajnos érthetetlen - mit jelent az, hogy "a publicot ne"? A publicot ne olvashassa a webszerver, vagy a publicot ne csak a webszerver olvashassa? És milyen jogok legyenek a Private könyvtáron? A POSIX ACL-ek szemantikájáról sajnos egy szó sem esik.

5 Logikai kötetkezelés

  • Hogyan lehet az LVM segítségével online mentést nem támogató adatbázisról mégis kvázi-online mentést készíteni? (10 pont)
Helyes válasz:
1. Leállítjuk az adatbázist – ami az adatokat egy logikai köteten tárolja –, vagy legalábbis befagyasztjuk a tranzakciókat, hogy rövid időre konzisztens állapotban maradjanak a diszken tárolt adatok.
2. Készítünk egy pillanatfelvételt (LVM snapshotot) az adott logikai kötetről. Ez nagyon gyorsan megvan.
3. Az adatbázist újraindítjuk, vagy újra engedélyezzük az író tranzakciókat.
4. Ezután az LVM a snapshot copy-on-write szemantikájának köszönhetően, ha az adatbázisszoftver ír az eredeti kötetre, akkor a módosítandó adatoknak egy másolatát elhelyezi a snapshot-köteten, így biztosítva, hogy onnan mindig kiolvasható legyen a snapshot készítésekori állapot.
5. Ezután a kedvenc offline backup-megoldásunkkal lementjük a snapshot-kötetről az adatbázist.
Így megoldható, hogy az adatbázist ne kelljen annyi időre leállítani, ameddig az offline mentés tart, csak a snapshot létrehozásának idejére, ami max. tizedmásodperces nagyságrendű idő.
Egy válasz a zh-ból (betű szerint):
LVM-el lehet snapshotot ???? ez csak a ????változtatásokat???? ???? le mivel ez kell vissza????.
Kommentár: a válasz az olvashatatlan szavaktól függetlenül 1 pontot ér, mivel csak a snapshotot, mint kulcsfogalmat említi, a módszer részleteiről egyáltalán nem emlékezik meg.

6 A runit működése

  • Mik az előnyei a runitnak a hagyományos System V inittel szemben? Mik a hátrányai? (12 pont)
Helyes válasz:
Előnyök:
A runit több egyszerű (ezért kisebb erőforrásigényű és várhatóan kevesebb hibát tartalmazó) programmal oldja meg azt, amit az init egy bonyolult programmal.
A bootfolyamat jelentősen felgyorsulhat, mert a szolgáltatások egyszerre indulnak el.
A szolgáltatások közötti függőségek kezelése kézimunkával megoldható (System V init esetén csak kísérletezni lehet vele, robusztus megoldás nincs).
Menedzseli is a szolgáltatásokat, nemcsak elindítja: újraindítja őket, ha leállnak; küldhetünk nekik signalokat; kapunk hozzájuk robusztus naplózást.
(Az inittel is lehet újrainduló szolgáltatást csinálni - "respawn" -, de az nem állítható le szelektíven.)
A szolgáltatások leállításához nem szükséges PID-k megtippelése; mivel a szolgáltatás szülőfolyamata nem lép ki, mindig tudjuk, milyen PID tartozik a szolgáltatáshoz.
A szolgáltatások egységes környezettel indulnak, attól függetlenül, hogy parancssorból indítjuk őket vagy a bootfolyamat során indulnak el.
Tetszőleges számú és nevű runlevelünk lehet.
Ezeket az előnyöket a felhasználók saját szolgáltatásainak is tudjuk biztosítani.
A szolgáltatásokat, ha akarjuk, kiemelt csoportok vagy felhasználók root jogok nélkül is menedzselhetik, akkor is, ha a szolgáltatás root jogokkal fut; ehhez csak a szolgáltatáshoz tartozó runsv-parancs-FIFO-t kell a megfelelő csoport vagy felhasználó számára írhatóvá tenni.
Könnyen le tudjuk kérdezni a szolgáltatásaink státuszát (fut, nem fut, próbál elindulni, mióta fut, mióta nem fut stb.).
Kapunk olyan eszközöket (elsősorban a chpst-t), amikkel egyszerűen beállíthatjuk a futtatandó szolgáltatás unixos állapotterét az elindítása előtt.
Runlevel-váltáskor (a previous symlink segítségével) könnyen nyomon követhetjük, leálltak-e már az előző runlevelben igen, de az újban nem futó szolgáltatások.
Hátrányok:
Általában nem kapunk kész run-scripteket a szolgáltatásokhoz, ezeket nekünk kell megírnunk; így valamivel több munka van a runittal, mint az inittel.
Nincs egységes mechanizmus a szolgáltatások konfigurációjának újraolvastatására (ami az initben a /etc/init.d/szolgáltatásneve reload).
Ha blokkolódik a naplózás, blokkolódik a szolgáltatás (ez elkerülhető, de akkor viszont lehet, hogy elvesznek naplóüzenetek).
Általában nem a runit az alapértelmezés, így a rá való áttéréshez szükséges idő hozzáadódik a telepítés időigényéhez.
(Feltehetően lehet még találni előnyöket és hátrányokat is.)
Egy válasz a zh-ból (betű szerint):
runit előnyei:
- egy dologgal foglalkozik egy parancs, nem sokkal mint az init
- ha egy folyamat megáll újra tudja indítani
- nem probléma, hogy melyik processznek kell a signált küldeni
- kicsik a programok
- gyors
runit hátrányai:
- nem használják a distribek default az init helyett
- a szolgáltatások elindításához nekünk kell megírni a scripteket
- kicsit trükközni kell a runlevel váltásnál, bár a runlevel váltást nem nagyon használják
Kommentár: a válasz 7 pontot ér, mivel hét valódi előnyt/hátrányt említ. A runlevel-váltásra vonatkozó megjegyzés nem állja meg a helyét; nem kell "trükközni" runlevel-váltáshoz, egyszerűen más a mechanizmus, mint az initben. Egy (opcionálisan két) symlink átállítása nem "trükközés" ahhoz képest, hogy kiadjuk a "telinit x" parancsot. A previous symlink nem szükséges a runlevel-váltáshoz a runitban, csak nekünk segítség, hogy nyomon követhessük az előző runlevelben igen, de az újban nem futó szolgáltatásaink státuszát. Az initben ezzel ekvivalens mechanizmus amúgy egyáltalán nincs.

7 Naplózás

  • Mik az előnyei/hátrányai az UDP ill. a TCP fölötti hálózati naplózásnak? (4 pont)
Helyes válasz:
Mivel a TCP kapcsolatorientált, a naplózószerver elvileg túlterhelhető kapcsolatokkal.
Mivel a TCP-ben van torlódásvezérlés, elképzelhető, hogy a naplóüzeneteket író programok blokkolódnak arra várva, hogy a helyi üzenetpuffert hálózaton át üríteni lehessen; ha nem ezt várják meg, egy idő után megtelik a memória a pufferrel vagy elküldés nélkül el kell dobni üzeneteket.
A TCP-kapcsolatok szemantikájának megvalósítása növeli a naplózókliens összetettségét; kezelni kell pl., ha megszakad a hálózati kapcsolat.
Az UDP kapcsolatmentes, "fire and forget" jellegű. Emiatt kliensoldalon nem feltétlenül van visszajelzés arról, hogy egy üzenet elküldése sikeres volt-e, vagyis hálózati problémák esetén naplóüzenetek elveszhetnek útközben.
A torlódásvezérlés hiánya miatt elvileg előfordulhat, hogy az UDP-s naplóüzenetek telítik a hálózatot.
A TCP-kapcsolatok viszonylag egyszerűen biztonságossá tehetők SSL/TLS használatával; elterjedt, szabványos UDP fölötti alkalmazási rétegbeli titkosító-hitelesítő módszer technológia nincs.
UDP-csomagot könnyebb hamisítani, mint TCP-t (amihez session spoofing is kell), így könnyebb hamis naplóüzenetet küldeni UDP-n.
Személyes eszközök