Execline

A Unix/Linux szerverek üzemeltetése wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Drspider (vitalap | szerkesztései) 2009. január 19., 20:53-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Tartalomjegyzék

1 Fordítás/telepítés

Az execline-t Ubuntu 8.10-en próbáltam ki. Sajnos csomag formájában nem található meg a Debian és Ubuntu disztribúciókban, ezért forrásból kell telepíteni.

A tarball letölthető a http://www.skarnet.org/software/execline/install.html címről, ugyanitt részletes telepítési utasítás is található, mivel azonban a szokásos make/make install lépéseknél többre van szükség, ezért a fordítás menetét kicsit részletezem. Szükség lesz a skalibs könyvtárra, ez szerencsére csomagból telepíthető:

  # apt-get install skalibs-dev

A tarballt kicsomagolva tapasztalhatjuk, hogy az execline a kissé szokatlan slashpackage konvenciót alkalmazza, a programot egyébként a 4 pontos BSD licensszel terjesztik.

A szokatlan könyvtárelrendezés miatt a fordításhoz néhány trükk szükséges, először is, az execline-x.yy.tar.gz-t csomagoljuk ki a $prefix/package könyvtárba (ahol $prefix tetszőleges útvonal, célszerűen a saját /home könyvtárunkban). Ezután:

  $ cd $prefix/package/admin/execline-x.yy/
  $ echo $prefix > conf-compile/conf-sp_root

Ezzel beállítottuk a fordításhoz szükséges relatív útvonalat, ami egyébként a gyökérkönyvtárra mutatott volna. Ezután azért, hogy a fordító megtalálja a skalibs include-fájlokat:

  $ mkdir -p $prefix/package/prog/skalibs/
  $ ln -s /usr/include/skalibs/ $prefix/package/prog/skalibs/include
  $ ln -s /usr/lib/skalibs/ $prefix/package/prog/skalibs/library
  $ ln -s /usr/include/skalibs/sysdeps/ $prefix/package/prog/skalibs/sysdeps

Ezek után a csomag remélhetőleg szerencsésen lefordítható az alábbi parancs kiadásával:

  $ package/compile

A keletkező binárisok a command/ alkönyvtárban lesznek.

2 Működési elv

A nyelv alapja az úgynevezett láncolt betöltés (chain loading), amit Bernstein-láncolásnak ([http://www.faqs.org/docs/artu/ch07s02.html Bernstein chaining]) is neveznek, egy alapvető UNIX-os technika, amit sok program használ. Ennek lényege a következő:

 • a UNIX-os programok indítása az execve() rendszerhívással történik, amelyet három argumentummal kell meghívni:
  • a program nevével (redundáns)
  • a parancssori agumentumok listájával: argv, ahol argv[0] a program neve
  • mutató a környezetre (envp)
 • az argv lista lehetővé teszi, hogy a lista elejéről olvasva végrehajtsunk egy parancsot, majd a lista maradékát tovább exec-eljük.

Több program is működik ezen az elven, például:

  $ nice -10 echo blah

Így először a nice parancs fut le, ez értelmezi az első argumentumot, ami a -10, majd exec-eli az echo parancsot, az echo parancs aztán feldolgozza a blah argumentumot.

Ez a működés a vezérlési szerkezeteket megvalósító vezérlőprogramok közbeiktatásával alkalmas egy teljes programozási nyelv megvalósítására. Ezen az alapon működik az execline. Egy execline szkript tehát egyetlen hosszú argv tömb, amelyben speciális parancsok valósítják meg a ciklusokat, elágazásokat, váltózókezelést, stb.

3 Vezérlőprogramok

4 Változók kezelése

Változók definiálására szintén önálló programok állnak rendelkezésre, ezek a:

 • define
 • import
 • importas
 • backtick
 • elglob
 • elgepositionals
 • multisubstitute
 • for
 • forbacktick

A változónevek $, }, { karaktereken kívül bármilyen karaktert tartalmazhatnak, de természetesen célszerű alfanumerikus karaktereket használni a változók megnevezésére. A definiált változókra történő hivatkozás hasonló a hagyományos shelleknél megszokottakhoz, például:

  define foo blah
  echo "foo is:" $foo "or:" ${foo}

kimenete a következő lesz:

  foo is: blah or: blah

Ezek a helyettesítések a define-t követően bárhol érvényesek, nincs tehát olyan, mint a bash-nél, hogy különböző idézőjelekben különbözőképpen értelmeződnek a változó-behelyettesítések. Ha literális $foo-t vagy ${foo}-t szeretnénk, akkor backslash-sel (\) oldhatjuk fel a $, {, } speciális jelentését (ha backslash-t szeretnénk írni, természetesen dupla \\-t kell használnunk). A trükk az, hogy az execline és execlineb parancsok a backslash-t maguk is escape-karakterként értelmezik, tehát minden backslash-t meg kell dupláznunk:

  define foo blah
  echo "literal foo is:" \\$foo "or:" \\${foo} "two backslashes:" \\\\

ennek kimenete:

  literal foo is: $foo or: ${foo} two backslashes: \\

5 Execlineb és execline

A programcsomag két futtatóprogramot is tartalmaz az execline szkriptek végrehajtására. Ezek közül az execlineb szolgál a felhasználói szkriptek írására, ez némi szintaktikai támogatást nyújt. A másik, execline nevű nagyon egyszerű szintaktika mellett az alacsony szintű működést biztosítja.

Miután az execlineb a bemenet szintaktikai feldolgozását elvégezte, átadja az eredményt az execline-nak amely a tényleges futtatásért felelős, az execlineb tehát csak egy wrapper, előfeldolgozó szerepét tölti be.

6 Példák

Személyes eszközök