Ipmaddr, iptunnel

A Unix/Linux szerverek üzemeltetése wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Józsi (vitalap | szerkesztései) 2010. január 25., 19:13-kor történt szerkesztése után volt.

1 Ipmaddr

Az net-tools programcsomag része. De használható ip maddr –ként is, ez esetben az iproute2 programcsomag ip programjának egy változata. Segítségével multicast címeket illeszthetünk a hálózati eszközünkre.

Az IP csomag a számítógéphez tartozó hálózati eszközök konfigurálására szolgál. Segítségével elindíthatjuk, leállíthatjuk hálózati eszközeinket, beállíthatjuk azokat. Routing-al kapcsolatos konfigurálást is végezhetünk segítségével.

Az ’ipmaddr’ parancs multicast címek kezelésére szolgál. Az ’ip addr’ paranccsal analóg, csak míg az egyedi ip-címet rendel a hálózati eszközhöz, addig az ipmaddr multicast címet rendel az adott eszközhöz. A multicast címek olyan ip-címek, amelyek nem egy konkrét géphez tartoznak, hanem egy csoportot jelentenek. Egy ilyen csoportba több gép lehet, és az adott multicast címre küldött adatokat minden olyan host megkapja, aki regisztrálva van az adott csoportba. Bővebben a multicast-ról.


Használat:

Az eszközt az ’ipmaddr’ paranccsal érhetjük el. Három fő funkciója van:

- multicast cím csatolása adott eszközhöz

- multicast cím leválasztása eszközről

- multicast címek listázása


Példák:

  # ipmaddr add 224.1.1.2 dev eth0

Az eth0 eszközt regisztrálja a 224.1.1.2 multicast tartományhoz.

  # ipmaddr show

Multicast címek listázása.

  # ipmaddr del 224.1.1.2 dev eth0

A 224.1.1.2 multicast címről leválasztja az eth0 eszközt.

Alkalmazás:

Fő alkalmazási területei közé az úgynevezett datastreaming alkalmazások tartoznak, pl. audio- vagy video- konferencia. Ilyenkor, ha multicast szolgáltatás elérhető, nem kell minden, a konferenciában résztvevő hostnak külön elküldeni az adatot. Helyette a multicast címet használva egy példányban küldjük el a csomagokat, amiket mindenki megkap. Ezzel jelentős sávszélességet takaríthatunk meg, mivel a csomagok egy példányban mennek ameddig csak lehet, és csak akkor duplikálódnak, ha már más útvonalon kell továbbhaladniuk.

2 Iptunnel

Szintén a net-tools programcsomag része. De ez is működik ’ip tunnel’-ként is, ami szintén az iproute2 programcsomag ip parancsa. Segítségével ip ’alagutakat’ (ip tunnel) hozhatunk létre. Ezeknek nevet is adhatunk a későbbi hivatkozáshoz.

Az IP alagút (tunnel) olyan összeköttetés, amelyen más IP szolgáltatások teljes csomagjai küldhetők át érintetlenül. Úgy kell elképzelni, hogy az ip alagút egyik végére elküldött csomag (az ip fejléc, és az ip-payload) egy másik ip csomag payload-jába kerül bele. Ezt kiegészíti az ip tunnel fejléc, és az így keletkezett csomag kerül továbbküldésre az ip alagúton. Az alagút másik végén a fogadó gép megkapja a csomagot, értelmezi és eltávolítja az ip tunnel fejlécet, majd a payload-ban lévő ip csomagot (ip fejléc, és payload) a saját alhálózatán továbbküldi. Ezzel elérhetjük hogy két, egymástól távol lévő alhálózatunk között olyan összeköttetés legyen mintha egy alhálózat lenne az egész. IPSec-el kombinálva akár VPN-t (Virtual Private Network) is létrehozhatunk. (IPtunnel-ről bővebben)

Használat:

A programot az ’iptunnel’ parancsal tudjuk használni.

Főbb funkciói:

- IP tunnel létrehozása

- IP tunnel törlése

- IP tunnel információk listázása


Példák:

   # iptunnel create -I ipt5 169.14.168.86

Ip csatornát hoz létre a 169.14.168.86-os host-hoz localhost-ból, ipt5 néven. Létrejön egy ipt5 nevű hálózati interfész, amelyre hivatkozhatunk más eszközökben, pl ifconfig-ban.

   # iptunnel delete ipt5

Az ipt5 csatorna törlése.

   # iptunnel show ipt5
   interface ipt5 src 178.24.16.92 dst 169.14.168.86 gate 178.24.16.92

Kiírja az ipt5 ip alagút adatait. Az src és a dsc a csatorna két végpontjának a ip-címe, a gate paraméter pedig cél host-hoz vezető út átjárója. (Az ipt5 interfészhez tartozó átjáró.)


Alkalmazásai:

1. IP alagút segítségével VPN-t hozhatunk létre hálózataink között. Ehhez a két hálózaton (1 és 2) ki kell jelölni két gépet (A és B), amelyek között IP alagutat hozunk létre. A két hálózat ezen az alagúton keresztül lesz összekapcsolva. Az 1-s hálózatból a 2-be irányuló csomagokat az alagút 1-s hálózatbeli végpontjához, azaz A-hoz kell irányítani. A a csomagot az alagúton keresztül elküldi B-nek. B kicsomagolja az alagúton átküldött csomagot, és a payload-ban lévő IP csomagot továbbküldi a 2-s hálózaton. A 2-s hálózaton a csomag az eredeti IP fejlécben lévő címzetthez kerül. Ha az ip alagutat pl IPSec mechanizmussal kiegészítjük, akkor egy biztonságos alagutat hozhatunk létre, amely kívülállók számára nem lehallgatható, annak ellenére hogy a publikus interneten mennek át a csomagok.

2. IP tunnel segítségével loadbalancer-t is készíthetünk. Ehhez az kell hogy a loadbalancer-től egy-egy ip alagutat hozunk létre a valódi kiszolgálókig, és az érkező kéréseket elosztjuk köztük. A loadbalancer-re érkező kérések az ip alagúton haladnak a valódi server-ig, így az úgy érzékeli mintha közvetlenül a klienstől jött volna, és neki is fog válaszolni. Forrás

Személyes eszközök