IPFilter

A Unix/Linux szerverek üzemeltetése wikiből
(IP Filter szócikkből átirányítva)

Írta: Nitsch József, 2010. január.

Ez a szócikk nem teljes, bárki folytassa nyugodtan!

Az IPFilter egy főként BSD-s program, amely tűzfal és NAT szabályok készítésére jó.

Az IPFilter program alapvetően FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, SunOS operációs rendszerek-re készült, de elvben pl. Linux alatt is elérhető.

IPPool

Az ippool program az IPFilter program része. Egy olyan segédprogram, amely az IPF ”ip pool” alrendszerének kezelésére szolgál. Segítségével ezeket az ’ip csoportokat’ (ip pool) kezelhetjük egyszerűen.

Az IPFilter-t valószínűleg nem nagyon kell bemutatni senkinek, egy olyan programcsomag, amely tűzfal- valamint NAT-szolgáltatásokat nyújt. Segítségével tetszőleges tűzfalat építhetünk rendszerünk védelmére, valamint NAT szabályokat fogalmazhatunk meg.

Egy ’ip pool’ egy csoportba fogott IP címek együttese. Több IP-cím lefedésével készíthetünk ilyen, úgynevezett IP pool-okat. Ezeknek nevet adhatunk. Később ezeket a neveket felhasználhatjuk a tűzfal- vagy NAT- (Netwotk Address Translation) szabályok írásánál. Létező IP pool-okhoz tetszőlegesen adhatunk hozzá újabb IP-címeket, vagy ki is vehetjük őket a csoportból. Előfordulhat hogy anélkül alkalmazunk IP pool-okat, hogy tudnánk róla. Ugyanis ha valamilyen tűzfal- vagy NAT- szabályt nem egyetlen címre, hanem egy IP-cím tömbre alkalmazunk, akkor az már egy úgynevezett ’IP pool’. Ilyenkor persze nem használjuk ki az ippool eszköz számos előnyét.


Alkalmazási példák:

1. Mivel IP pool-ainkat elnevezhetjük, és ezekhez a nevesített csoportokhoz új elemeket adhatunk illetve vehetünk el, ezért segítségével adott IP-címet egyszerűen távolíthatunk mondjuk egy NAT csoportból. Vagy persze hozzá is adhatjuk. A nevesített IP pool-ok használatával szabályrendszereinket könnyen tudjuk új elemekre alkalmazni. Az új IP-címet csak hozzá kell adni ahhoz a csoporthoz amelyre a megfelelő szabályok már be vannak állítva.

2. NAT alkalmazásakor előfordul, hogy a belső hálózatunk túlnőtt azon, hogy egyetlen külső IP-cím elég legyen hozzá. Ez esetben egyetlen IP-cím helyett egy több IP-ből álló artományt használhatunk a helyi hálózat igényeink kielégítésére.


Használat:

A programot az ’ippool’ paranccsal használhatjuk.

A főbb funkciói:

- csoport létrehozása/ törlése,

- elem hozzáadása/törlése a csoporthoz/csoportból,

- konfigurációs file feldolgozása,

- statisztika kiírása.


Példák:

   # ippool –l

A betöltött ip pool-okat listázhatjuk

   # ippool –A –m VALAMI –o ipf –t pool

Ezzel egy új ip pool-t hozunk létre a kernelben, VALAMI névvel (’-m VALAMI’), -o kapcsolóval azt állítjuk be, hogy milyen szabályban kívánjuk alkalmazni. A –t pedig a létrehozott pool típusát határozza meg, jelen esetben ez egy ip pool lesz.

   # ippool –a –m VALAMI –o ipf –i 192.168.100.200

Az előbb létrehozott csoporthoz hozzáadjuk a 192.168.100.200-as IP-ímű hosztot.

   # ippool –r –m VALAMI –i 192.168.100.200

A 192.168.100.200-as IP-című hoszt eltávolítása a VALAMI nevű poolíból.

   # ippool –R –m VALAMI

A VALAMI nevű ip pool eltávolítása.

Személyes eszközök